Kategorier
Avel

Att förstå avelsvärden

Nu är säsongen för avelstjurar i full gång och tänkte komma med lite tips på läsning som kan göra dig bättre förberedd. Avelsvärden är en viktig del av tjurens varudeklaration, tänk igenom vad tjuren ska användas till och välj därefter. Glöm inte heller bort att beakta säkerheten som presenteras tillsammans med varje avelsvärde. Ju högre säkerhet desto större chans att du får det du betalar för.

Tre siffror kommer du långt med! Om du har en korsningsbesättning så bry dig inte så mycket om Avelsindex (Aix), det är främst intressant för renrasavel. Ska tjuren betäcka kvigor så lägg stor vikt vid Födelseindex (Fix) – höga värden ger lättare kalvning. Ska döttrar rekryteras ska hänsyn även tas till Modersindex (Mix).  För bra slaktegenskaper så fokusera istället på Produktionsindex (Pix).

Växa har samlat information om svenskt avelsarbete på sin hemsidan.

På Taurus hemsida finns ”Frågor och svar om BLUP” där det går att läsa mer om den svenska avelsvärderingen, det går också bra att beställa deras skrift ”Att arbeta med avel i dikalvsproduktionen” som ger en bra översikt. De har även en bra text om allmänt att tänka på vid köp av avelstjur.

För den som hellre vill ta till sig lite grundläggande information i videoformat kan jag rekommendera videoserien EPD Basics 1-4 från Iowa Beef Center. Den är således på engelska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *