Kött

Är ni ute efter ett riktigt premiumkött som både smakar utsökt, är nyttigt för kropp & själ så väl som för klimat så har ni kommit rätt.

Endast de bästa djuren
Det som utmärker anguskött är marmoreringen som ger ett saftigt, mört och smakrikt kött. Sjövången Angus marknadsför dessutom endast kött från kvigor, stutar och yngre kor som fått växa i sin egen takt på naturbetesmarkerna i Kristianstads Vattenrike.

100% gräsuppfött
Samtliga djur får endast grovfoder dvs bete, ensilage eller hö ibland kompletterat med lite halm. Smaken blir på det sättet ännu intensivare och kvoten mellan omega 3 och omega 6 förbättras. Det blir också synnerligen närproducerat och bidrar till att markerna hålls öppna och att fågellivet i Kristianstads Vattenrike blir rikt. Våra djur betar i Rinkaby, Horna och Åhus-Äspet.

Hög djurvälfärd
Alla kor har möjlighet till utevistelse alla årets dagar, det tycker vi är viktigt för djurens skull. Slakten sker i Sjunkaröd, Vinslöv, vilket innebär korta transporter. För att minimera stressen ytterligare slaktas minst två djur åt gången för att de ska slippa stå ensamma på vår djurtransport, vi kör själv in dem till slakteriet.

Bättre klimat
Produktionsformen vi arbetar med bygger på en princip som tar hänsyn inte enbart till korna utan även till livet nere i marken dvs maskar och en massa olika sorters mikroorganismer. I korthet så använder vi inte sprutmedel, låter marken vara orörd så mycket som möjligt och trampar ner en hel del bete i marken som mat åt mikroorganismerna. Detta tillvägagångssätt tror vi mycket på, det är inte bara bra för djuren utan har även mycket gynnsam inverkan på atmosfären och den pågående klimatförändringen. Genom att växterna tar upp koldioxid fån luften som sen långtidslagras i marken reduceras luftens koldioxidhalt.

Transparens
Vi låter våra kunder certifiera oss, ni är alltid välkomna att höra av er om ni har några frågor eller vill se med egna ögon hur vi bedriver vår verksamhet och hur djuren har det. Slå bara en signal så vi säkert är hemma och kan ta emot er.

Köttet & beställning
Köttet är givetvis hängmörat och hängningstiden anpassas efter den individuella slaktkroppens förutsättningar som ålder och fettansättning, normalt är 2 veckors hängmörning. Åldern på stutarna och kvigorna är från två år och uppåt, vi säljer också kött från yngre ko och då är maximal ålder fem år.

Vi samarbetar med Hlm Naturligt Kött i Hässleholm som sköter all bokning, betalning och utleverans. Det är ett litet lokalt företag med ett genuint miljöintresse. Besök deras hemsida för att beställa kött, fri hemleverans ingår alltid inom Skåne och 3 mil in i angränsande län (minsta ordervärde 449 kr) . De har även ett utlämningsställe i Älvängen norr om Göteborg och då tillkommer en mindre kostnad för frakt. Förutom nötkött finns det även möjlighet att beställa t ex gris, lamm och storkyckling producerat av lokala kollegor.

Snart är det tid att slakta kvigor så passa på att beställa omgående, planerad leverans i mitten av oktober, kolla exkt datum med Micke på Naturligt Kött i samband med att du lägger din order.