SJÖVÅNGEN ANGUS

sedan 1968

 

 

STARTSIDA
KONSUMENT
OM SJÖVÅNGEN
AVELSMÅL
STAMTJURAR
EMBRYO
SEMIN
TILL SALU
INDIVIDPRÖVNING
FoU
TANKAR OM....
ARKIV
KONTAKTA OSS
LÄNKAR

 

 

ANGUS - NÖTKÖTTETS ROLLS ROYCE

Redan sedan rasen etablerades i Skottland på 1800-t så har rasen avlats för bästa möjliga köttegenskaper till skillnad från de flesta andra köttraser som har sitt ursprung som dragdjur eller mjölkkor. Det som gör köttet från angus så unikt är dess höga marmoreringsgrad, dvs mycket insprängt fett i köttet. Detta bidrar till att göra köttet extra mört och saftigt. Med mycket marmorering så blir köttet även lättare att tillaga för det blir mer förlåtande om man råkar tillaga det lite för länge, det blir inte lika torrt som magrare kött.

Angus föds normalt upp på en stor andel grovfoder dvs bete och skördat gräs och mindre eller inget kraftfoder (spannmål och proteinfoder). Detta gör att andelen omega 3 fettsyror blir betydligt högre än nötkött producerat i de vanligare mer kraftfoderdominerade uppfödningsformerna.


Jonas Borssén förevisar hur ett riktigt fint anguskött kan se ut

Från och med hösten 2011 säljer vi kött direkt till konsument i form av köttlådor. Djuren slaktas och styckas i Vinslöv vilket gör att vi kan undvika långa transporter. Framdelen hängmöras ca 10 dagar och bakdelen ytterligare en vecka. Vi säljer antingen 1/4, 1/2, 3/4 eller helt djur. En köttlåda från 1/4 djur innehåller ca 50 kg benfritt kött, hälften utgörs av färdigmald köttfärs. Alla detaljer levereras vakuumförpackade och kan med fördel fortsätta att möras i sin förpackning i kylskåp ytterliggare några veckor. Även färsen är vakuumförpackade, den ligger i förpackningar om 500 g.

Priset är 130 kr/kg och köttlådorna hämtas på Sjövången. Är ni intresserade av våra köttlådor så skicka e-post till jens@sjovangen.com så kontaktar vi er i turordning när det är dags att slakta. Är det så att ni inte har möjlighet att ta emot kött de aktuella veckorna så står ni kvar på kölistan tills nästa tillfälle.

Vi slaktar inte så många djur per år, istället prioriterar vi att välja ut de allra bästa för att köttet ska bli precis så bra som det kan bli. Vi säljer därför endast kött från kviga, stut och ungko. De ska vara väl slaktmogna så marmoreringen är god, normal slaktålder är 2-2,5 år och de har då nästan uteslutande betat naturbetesmarker i Kristianstads Vattenrike. På vintern utfodras de huvudsakligen med ensilage. Det förekommer att foderstaten i mindre utsträckning kompletteras med drank från bränneriet i Nöbbelöv eller kraftfoder. Vi har valt ett kraftfoder som inte innehåller de kontroversiella fodermedlen soja och palmkärna.


Smaklig måltid!