Kategorier
Smittskydd

Falskt larm?

Före jul provtogs hondjuren och det ser bra ut, endast tre som har kvar sina antikroppar och inga nya djur har serokonverterat dvs börjat bilda antikroppar. Vi hittar fortfarande inga bakterier i träckproven. Vid diskussioner med SJV börjar vi misstänka att det kan röra sig om att djuren på bete blivit utsatta för salmonellabakterier från fågelträck, tillräckligt för att utlösa en immunologisk reaktion men inte för att infektera dem så att de själva uppförökar antalet bakterier. Obs – endast en hypotes. Har de då haft salmonella eller ej?

Det här med antikroppsprov är en ganska ny företeelse som endast använts några år och vi lär oss fortfarande hur det ska användas. Lagstiftningen är egentligen baserad på träckprovsfynd. Vi kommer nog behöva definiera tydligare när ett djur har salmonella eller ej. Juridiskt har vår besättningen inte det, vi är spärrade för misstänkt ej bekräftad salmonellainfektion. Vi har däremot inget emot att vara spärrade så som situationen ser ut, före vi återupptar livdjursförsäljningen måste vi vara helt säkra på att inte utgöra någon förhöjd risk för våra kunder.

Det vi behöver mer kunskap om är huruvida djur som utsätts för bakterier via fågelträck och bildar antikroppar, men inte uppförökar antalet bakterier, utgör en smittrisk för resten av besättningen. Visst är det frustrerande att kanske vara spärrad pga för låg kunskapsnivå inom området men så är det ju med utveckling av ny teknik. Någon kan komma i kläm, nu råkade det vara vi och då får vi hantera det så konstruktivt som möjligt så att förhoppningsvis både vi, SJV, SVA och DV kan lära sig mer till nytta för hela uppfödarkollektivet.

Vi kommer under januari att provta kvigor och kalvar födda 2014 samt avelstjurarna. Håller tummarna för att det ser bra ut även där.

Planen ligger fast, vi kommer inte att sälja några tjurar under våren utan istället blir det en auktion senare halvan av 2015.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *